Νέα σύγκρουση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου για το ελληνικό χρέος, βρίσκεται προ των πυλών. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί τρόμο στην Αθήνα καθώς φοβάται αφενός μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη των απαραίτητων μέτρων ελάφρυνσης και αφετέρου ότι πιθανή αποχώρηση από το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα είναι πλήγμα για την ελληνική οικονομία καθώς το Ταμείο κρατά τα «μπόσικα» για το χρέος κι έχει προωθημένες θέσεις για την αναδιάρθρωσή του.
Το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να δεχθεί μια λύση μόνο με την προϋπόθεση της αιρεσιμότητας, δηλαδή κάθε μέτρο ελάφρυνσης να συνδέεται με μεταρρυθμίσεις που αν δε γίνονται θα «παγώνουν» οι ρυθμίσεις. Παράλληλα, ζητά πολιτική δέσμευση και ψήφιση από τα κοινοβούλια κάθε απόφασης που θα ληφθεί για το ελληνικό χρέος.
Από την άλλη το Ταμείο δεν μπορεί να δεχθεί ένα τέτοιο σενάριο και απειλεί με αποχώρηση από το πρόγραμμα.
Ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, γνωστός σε όλους μας, Πόουλ Τόμσεν, ζήτησε να υπάρξει συμφωνία «εδώ και τώρα», ουσιαστικά να κλείσει το deal την επόμενη εβδομάδα. Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Τόμσεν επισήμανε ότι μια απόφαση για το χρέος την επόμενη εβδομάδα θα δώσει το χρόνο που χρειάζεται το Ταμείο για να ενεργοποιήσει μέχρι τον Αύγουστο το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.
«Ναι. Αυτή είναι η σύντομη απάντηση. Ο χρόνος περνάει, ωστόσο, εάν υπάρξει μια απόφαση στο Eurogroup του Μαΐου, τότε θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα του ESM που τελειώνει τον Αύγουστο. Χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup την επομένη εβδομάδα».
Τόνισε ακόμη ότι οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή πλευρά όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους έχουν μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ωστόσο, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια περιοχή που οι παραδοχές είναι αβέβαιες, κάνουμε συζητήσεις για ένα μηχανισμό που θα παρέχει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, στην περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη από ότι εκτιμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Αυτός η μηχανισμός εξετάζεται την τρέχουσα περίοδο. Αλλά πρέπει να πω πως οι διαφορές έχουν γεφυρωθεί σημαντικά, αν και παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα», επισήμανε.
Σκληρή γραμμή Βερολίνου
Κάτι που ωστόσο δεν είναι εμφανές καθώς η Γερμανία επιμένει στη σκληρή γραμμή Σόιμπλε.
Όπως αναφέρει η DW, o νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Εδώ και εβδομάδες και ενώ οι σχετικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι εκπρόσωποί του απαντούν πάντα με τον ίδιο τρόπο σε σχετικές ερωτήσεις της DW: H Γερμανία βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εταίρους της και οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Στο άρθρο της DW τονίζεται ακόμη πως όσοι ήλπιζαν ή και πίστευαν ότι ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε θα είναι πιο διαλλακτικός στο ελληνικό ζήτημα δεν φαίνεται να δικαιώνονται μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, ο Σοσιαλδημοκράτης διάδοχός του φαίνεται να κινείται προς το παρόν στην ίδια σκληρή γραμμή. Αυτό αφορά καταρχήν τη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας στο πεδίο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Όπως σημειώνουν αναλυτές, λόγω του συχνά «αμαρτωλού» παρελθόντος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων της κρίσης -με μη τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και μονομερείς ενέργειες όπως το κοινωνικό μέρισμα- η εποπτεία αναμένεται να είναι πολύ πιο αυστηρή απ’ ό,τι υπήρξε στις υπόλοιπες χώρες που είχαν υπαχθεί σε παρόμοια προγράμματα στήριξης.
Αυστηρή εποπτεία
Η σκληρή αυτή γραμμή αφορά όμως επίσης -αν όχι περισσότερο- και το θέμα του χρέους. Όπως εκτιμάται στο Βερολίνο, η ρύθμιση του χρέους καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αυστηρής εποπτείας, ενός «στενού κορσέ» που θα διασφαλίζει τη μεταμνημονιακή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό το Βερολίνο φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιος αυτοματισμός στον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους.
Και όχι μόνον: σε αντίθεση με το ΔΝΤ που αξιώνει έναν αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης μέτρων ελάφρυνσης, η Γερμανία φέρεται να προτείνει έναν αυτόματο μηχανισμό «αναστολής» των μέτρων ελάφρυνσης, κάθε φορά που η Ελλάδα θα αποκλίνει από το συμπεφωνημένο δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Κοινώς, όταν δεν θα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις ή όταν δεν θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε θα μπαίνει αυτομάτως φρένο και στις ελαφρύνσεις.
Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται και οι πιέσεις που δέχεται ο Όλαφ Σολτς στο εσωτερικό. Όχι μόνον από την αντιπολίτευση, τους εθνολαϊκιστές του AfD και τους Φιλελεύθερους του Λίντνερ αλλά και από μερίδα των χριστιανικών κομμάτων της Μέρκελ.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, στο «παρά πέντε» του Eurogroup της Σόφιας όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του χρέους. Εκεί οι Φιλελεύθεροι εισηγήθηκαν να απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη της γερμανικής Βουλής σε περίπτωση νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μια πρόταση που απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
in.gr